Madita Bom
voedselintolerantie klachten herkennen buikproblemen vermoeidheid

Heb jij een voedselintolerantie? Zo herken je de signalen

In deze blog vertel ik je wat een voedselintolerantie is, wat het verschil is met een allergie, de mogelijke signalen van een voedselintolerantie en wat de meest voorkomende intoleranties zijn.

Heb jij een voedselintolerantie? Zo herken je de signalen

Tarwe en brood op een rustieke houten tafel

“Ik wist niet meer wat ik met m’n buik aan moest. Steeds opgeblazen, snel misselijk, en altijd moe. Maar ja, de huisarts zei dat er niks mis was…”

Misschien herken je dit wel. Je eet gezond, beweegt voldoende, slaapt redelijk – en tóch voel je je niet fit. Je hebt buikklachten, een vermoeide huid, weinig energie… maar niets wijst direct op een duidelijke oorzaak. Vaak is dat het moment waarop vrouwen bij mij terechtkomen.

Wat dan regelmatig blijkt? Hun lichaam reageert op bepaalde voeding – zonder dat ze dat doorhadden. Voedselintoleranties worden namelijk vaak over het hoofd gezien. Niet omdat ze zeldzaam zijn, maar omdat de klachten langzaam ontstaan. Soms pas uren of zelfs dagen nadat je iets gegeten hebt.

In deze blog leg ik je uit hoe je voedselintoleranties herkent, wat het verschil is met een allergie, en hoe je kunt achterhalen wat jouw lijf nu eigenlijk probeert te vertellen.

Allergie of intolerantie – wat is het verschil?

De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een duidelijk verschil. Een voedselallergie is een directe, heftige reactie van het immuunsysteem – denk aan zwellingen, benauwdheid of netelroos. Een voedselintolerantie is subtieler en vertraagd. Je voelt het niet meteen, maar het sluimert. En juist dat maakt het lastig te herkennen.

AllergieIntolerantie
ReactietijdBinnen enkele minuten of urenUren tot zelfs 3 dagen later
Lichamelijke reactieIgE-immuunreactie (heftig)IgG-reactie (milder, maar hardnekkig)
SymptomenUitslag, zwellingen, benauwdheidBuikklachten, vermoeidheid, hoofdpijn
RisicoKan levensbedreigend zijnNiet gevaarlijk, maar wél vervelend

Welke klachten kunnen wijzen op een intolerantie?

Een voedselintolerantie kan zich op veel manieren uiten. De meest gehoorde klachten in mijn praktijk:

Darmklachten

  • Een opgeblazen buik, soms al na een paar happen
  • Pijn, krampen of een rommelend gevoel in je darmen
  • Wisselende stoelgang: soms verstopt, soms juist het tegenovergestelde

Huid

  • Huidproblemen zoals eczeem of acne
  • Donkere kringen onder je ogen
  • Een dof, moe uiterlijk

Energie en stemming

  • Altijd moe, zelfs als je goed slaapt
  • Concentratieproblemen, moeite met helder denken
  • Hoofdpijn of migraine, vaak op onverwachte momenten
  • Stemmingswisselingen of snel geprikkeld zijn

Overige signalen

  • Regelmatig ‘verkouden’, een grieperig gevoel zonder aanwijsbare reden
  • Problemen met afvallen, ook al let je op je voeding

Melk en koeien in een groene wei

Herken je jezelf hierin? Dan is het de moeite waard om verder te kijken.

Let op: deze klachten kunnen natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Maar als ze blijven terugkomen en je arts geen duidelijke verklaring heeft, loont het de moeite om je voeding eens onder de loep te nemen.

De meest voorkomende voedselintoleranties

Verschillende soorten noten in natuurlijke setting

In de praktijk zie ik een paar voedingsstoffen die vaak klachten geven:

Lactose

Komt voor in melk, yoghurt, room, maar ook in veel bewerkte producten. Een tekort aan het enzym lactase zorgt dan voor gasvorming, een opgeblazen buik of diarree.

Gluten (niet-coeliakie)

Zit o.a. in tarwe, spelt, rogge en gerst. Mensen met een glutenintolerantie ervaren vaak vermoeidheid, hoofdpijn of darmklachten na brood, pasta of koekjes.

Histamine

Aanwezig in bijvoorbeeld wijn, oude kaas, worst, avocado en spinazie. Klachten kunnen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, benauwdheid of hartkloppingen.

FODMAP’s

Dit zijn bepaalde koolhydraten in o.a. ui, knoflook, appels, peulvruchten en tarwe. Ze zorgen bij veel mensen met gevoelige darmen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en krampen.

Hoe kom je erachter waar je lichaam op reageert?

Je kunt op verschillende manieren onderzoeken of je een voedselintolerantie hebt. Dit zijn de drie meest gebruikte methodes:

1. Voedingsdagboek

Schrijf twee weken lang op wat je eet en hoe je je voelt. Vaak zie je dan patronen ontstaan die je eerder niet zag. Denk aan klachten die steeds terugkomen na bepaalde maaltijden. Dit kan al veel duidelijkheid geven.

2. Eliminatiedieet

Bij deze methode laat je tijdelijk een aantal verdachte voedingsmiddelen weg, en voeg je ze daarna één voor één weer toe. Ik raad je aan om dit te doen onder begeleiding van een specialist.

3. IgG-bloedtest

Met deze test meet je of je lichaam antistoffen aanmaakt tegen bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan je snel inzicht geven in welke voeding jouw immuunsysteem als ‘lastig’ ervaart.

Een voorbeeld uit mijn praktijk

Een klant kwam bij me met klachten die ze zelf “vaag” noemde: vermoeidheid, een opgeblazen buik, en huidproblemen die telkens terugkwamen. Haar bloedwaarden waren goed, maar ze voelde zich gewoon niet fit.

We deden een bloedtest, en daaruit bleek dat ze sterk reageerde op tarwe, zuivel en amandelen. Na het aanpassen van haar voeding ging het snel beter. Binnen vier weken voelde ze zich energieker, sliep ze beter en had ze veel minder buikklachten.

Wil je ook meer inzicht?

Blijf niet te lang lopen met klachten waarvan je eigenlijk voelt dat ze niet ‘normaal’ zijn. Je hoeft het niet alleen uit te zoeken.

Ik bied verschillende trajecten aan, waaronder een inzichtsscan die je snel laat zien waar de oorzaak van jouw klachten kan liggen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie, of neem even contact met me op. Ik help je graag verder.

Deel dit artikel

Twitter Facebook LinkedIn
← Terug naar Blog

Wil je ook meer inzicht in jouw gezondheid?

Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek welk pakket het beste bij jou past.

Plan gratis kennismakingsgesprek

15 minuten • Geen verplichtingen • 100% vrijblijvend